Tilataan Virosta – mihin kannattaa varautua?

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Päätimme että laittaisimme tontille ensimmäisenä kasvihuoneen, joten alkupohdinnan jälkeen oli aika etsiä sopiva kauppa raaka-aineiden hankintaa varten.  Hintavertailun päätteeksi päädyimme Virolaiseen liikkeeseen osoitteessa baumax.ee. Päätimme tilata heiltä UV-suojattua laadukasta kennolevyä 2m x 1,05m kokoisina arkkeina ja samalla päädyimme hieman yllättäen tilaamaan myös 2,5m3 kokoisia Biolanin(!) suursäkkejä multaa samaisesta paikasta. Tuntui uskomattomalta että Suomalainen tavara kannattaisi tilata ulkomailta. Suomessa ei kuitenkaan myyty vastaavia pakkauskokoja missään ja kun neuvottelun jälkeen rahtihinnat saatiin suursäkkien kanssakin kohdilleen, oli tilauspäätös selvä. Kenties nuo on tuotettu jossain päin baltiaa, tiedäpä sitä.

Multaa ja turvetta

Toisen multasäkin päällä oli lisäksi kaksi 250 litran turvesäkkiä.

Kennolevyä

4mm ja 10mm paksua kennolevyjä sekä H- ja L -profiilin muovilistoja. Tumma pinta voi vaurioittaa kennolevyjen UV -suojakerrosta auringon säteilyn avustuksella, joten kuvan mukainen säilytystapa ei pidemmän päälle kannata.

Automaattinostimet

Viron tilauksen viimeinen osa oli kattoon asennettavat automaattinostimet, jotka saapuivat perille jälkitoimituksena.

Yllä olevissa kuvissa tavarat on jo saatu turvallisesti perille, mutta kelataanpas vähän taaksepäin.

Tilatessa toivoimme, että toimituksen saapumisesta varoitettaisiin niin paljon etukäteen kuin mahdollista. Ilmeisesti oli mahdollista ilmoittaa vasta noin kaksi tuntia ennen rekan perille saapumista. Kun rekka saapui perille, alkoivat varsinaiset ongelmat. Rekassa ei nimittäin ollut mitään purkuapuvälineitä mukana, ei peräpurkua, trukkia tai edes pumppukärryä. Tavaran purku oli siis mahdollista vain omalla kalustolla – jota ei siis ollut olemassakaan. Tästä ei kukaan viitsinyt mainita mitään etukäteen. Rekkakuskilla ei myöskään ollut mitään mahdollisuutta käydä viemässä ensin muita mukana olevia tuotteita ja palata vähän myöhemmin kun olisin ratkaissut ongelman. Kaiken lisäksi kuskilla tuntui olevan kiire, kuten rekkakuskeilla yleensä aina tuntuu olevan.

Aloitin ongelman ratkaisun lähimmästä traktorin omistavasta naapurista. Häneltä ei kuitenkaan löytynyt kuin yksi trukkipiikki, joten siitä ei ollut apua. Auvuliaana miehenä naapuri kuitenkin lähti selvittäämään toisen henkilön numeron, jolta tiesi sopivan kaluston löytyvän. Sillä välin palasin hermoilevan rekkakuskin luo ja soitin toiselle tuntemalleni isäntämiehelle, joka ei kuitenkaan vastannut. Hetkeä myöhemmin naapurikin ilmaantui rekan luo numero kourassaan ja suursäkit nähdessään totesi, ettei hänen traktorilla varmaan tuollaisia pystyisi edes kuljettamaan vaikka olisi kaksikin trukkipiikkiä – tai ainakin pitäisi laittaa aika paljon lisäpainoa koneen toiseen päähän. Soitin saamaani numeroon ja ongelma saatiin viimein ratkaistuksi lyhyen odottelun päätteeksi. Odotellessa kuskasin peräkärryllä kennomuovit työmaalle.

Entäs jos tällaista naapuriapua ei olisi ollut saatavilla? Tavara olisi matkustanut seuraavaksi Raaheen ja sieltä ruotsiin ja sitten ties minne. En tiedä miten sen olisi sitten saanut takaisin ja kuinka kallista siitä olisi tullut. Onneksi niin ei kuitenkaan käynyt ja suuri kiitos naapureille tilanteen pelastamisesta!

 

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *