Talopaketti, hartiapankki vai jotain siltä väliltä?

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Ennen sopivan tontin löytymistä olimme jo pitkään pohtineet tarpeitamme ja halujamme.Tilasimmekin monilta talovalmistajilta esitteitä ja selkeytimme niiden avulla myös omia ajatuksiamme unelmatalosta.

Tahdoimme:

  • lapsille omat huoneet
  • työhuoneen
  • avoimen keittiö/olohuonetila / ruokailutilan
  • vähintään kaksi wc:tä (mielellään kaikissa asuinkerroksissa vähintään yksi wc)
  • mieluiten kaksikerroksinen pohjaratkaisu
  • ei paljoa hukkaneliöitä tai turhia huoneita (pukeutumishuone, aulatilat, jne.)
  • edullinen kokonaishinta (alle 200 000e tontin kanssa)
  • lämmitysmuotona ei suora sähkö (mieluiten maalämpö tai muu uusiutuva ja käyttökustannuksiltaan edullinen)
  • rakenteellisesti kestävä ja terveellinen talo

 

Talovalmistajat jakaantuvat selkeästi kahtia: on valmistaloja, jotka toimitetaan asiakkaalle muuttovalmiina (yleensä perustukset pitää tehdä itse) ja talopaketteja, jotka asiakas rakentaa itse valmiiksi.Osa talotoimittajista myy sekä valmistaloja, että talopaketteja asiakkaan toiveista riippuen.

Valmistalo on helpoin mahdollinen tapa rakentaa oma koti, tehdään kaupat ja sovitaan päivämäärä, jolloin uusi koti on muuttovalmis. Huonona puolena on usein vähäinen muunneltavuus ja usein korkeampi hinta, sillä oman työn osuudella ei voi vähentää kustannuksia, kun talo valmistuu suurimmaksi osaksi elementtitehtaalla (Älvsbytalo, Muurametalot). On myös sellaisia valmistaloja, jotka rakentaja rakentaa tontilla ns. pitkästä tavarasta, jolloin talosuunnitelma on helpommin muunnettavissa omiin tarpeisiin sopivaksi (dekotalo).) Valmistaloissa on siis kaikki tapetteja ja kodinkoneita myöten valmiina, kun rakentaja luovuttaa talon asiakkaalle. Lähiaikoina on tosin tullut markkinoille myös “sisustusvalmiita” ratkaisuja, joissa asiakas saa itse valita tahtomansa pintamateriaalit ja koneet, hyvä vaihtoehto, jos sisustus on itselle tärkeä. Valmistaloista ei löytynyt meitä miellyttäviä kokonaisuuksia, sillä pohjaratkaisut eivät sopineet meidän tarpeisiimme, eikä talojen ekologisuuskaan ollut kehuttavaa (tosin yksi mainosti käyttävänsä eristeenä ekovillaa…).

Talopaketteja tarjoaa suurin osa talovalmistajista. Pakettien hintavertailu on haastavaa, sillä toimitussisällöt eroavat radikaalisti toisistaan. Vaatii melkoista perehtymistä, että osaa hahmottaa miten “täysi puuosatoimitus”, “säältä suojaan-toimitus”, “lämmitysvalmis” ja monet muut hienolta kuulostavat toimitussisällöt eroavat toisistaan. Pääsääntöisesti talopaketit toimitetaan perushintaan säältä suojaan-toimituksena, jolloin asiakas saa talon perusrungon pystytettynä ja kenties jonkinasteisen katon pään päälle, mutta ei väliseiniä, sähkötöitä, vesijohtoja, viemäreitä saati pintamateriaaleja, usein ei ulkoverhoiluakaan. Toimitussisällöissä on kuitenkin suuria eroja valmistajien välillä, sekä pystytyksen että rakennustarvikkeiden kohdalla. Mittava Koti oli meille mieleisin talopakettivalmistaja, ja heidän mallistostaan löytyikin pari mielenkiintoista talopakettia. Kysyimme jopa lisätietoja parista kohteesta, mutta emme tehneet kauppoja paketista. Hintaa meitä miellyttävillä talopaketeilla oli noin 60 000€ (tämän kun kertoo kolmella niin saa keskimääräisen valmiin talon hinnan).

Esitteitä

Kolme mielestämme parasta valmistalomallistoesitettä säilytettiin. Mittavien Kotien lisäksi varastoon jäivät Aatelitalojen sekä Kuusamo Hirsitalojen esitteet.

Kun omia ajatuksia oli hieman selvennetty, tulimme siihen tulokseen, että talopaketti ei ole meille sopiva ratkaisu. Tutustuimme erilaisiin rakennustapoihin ja materiaaleihin, tuijotimme maanisesti Grand Designs -ohjelmaa. Monissa jaksoissa pyrittiin saamaan talosta mahdollisimman ekologinen, oli autonrenkaita, hiekkasäkkejä, olkipaalia, styrox-harkkoja ja muita erikoisia ratkaisuja. Lähdimme siis suunnittelemaan kokonaan omanlaista taloa itse tehden (toki palkkaamme väkeä auttamaan rakentamisessa!). Jokaisen tulisikin valita rakennustapansa omien tarpeidensa ja budjettinsa rajoissa. Meillä valintaa ohjasi niin hinta kuin tahto saada jotakin sellaista, mitä ei tehdasvalmisteisena saa.

 

-Ansku

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *