Suunnitelmia kevätpuuhiksi

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Uusi vuosi on alkanut ja valo on alkanut lisääntyä. Siispä onkin aika miettiä kevättä ja kesän mahdollisia viljelyksiä. Viime kesänä emme kasvattaneet itse mitään, sillä asuntomme oli myynnissä, eikä tulevaisuus ja asuinpaikka ollut kovin varmaa. Emme halunneet joutua muuttamaan pienten kasvintainten kanssa, joten emme esikasvattaneet mitään, emmekä näin ollen myöskään viljelleet mitään. Aiempina vuosina meillä on ollut miehen vanhempien kotona mm. kesäkurpitsaa, lehtikaalia, tomaattia, kurkkua, porkkanaa ja härkäpapua kasvamassa. Tomaatti ja kurkku kasvihuoneessa, muut avomaalla. Esikasvatustilana olemme käyttäneet parvekekasvihuonetta, sellaista muovihupulla päällystettyä hyllykköä siis.

Parvekekasvihuone, kuva osoitteesta http://vaaleansininenpantteri.blogikone.info/category/vanhasta-uutta/page/3/

Parvekekasvihuone, kuva osoitteesta http://vaaleansininenpantteri.blogikone.info/category/vanhasta-uutta/page/3/

Tänä vuonna olisi tavoitteena saada kasveja omalle maalle, joten kohtapuoliin pitää kylvää ensimmäiset siemenet ja miettiä taimikasvatusta muutenkin. Nykyisessä asunnossamme on mahtavan leveät ikkunalaudat, joissa taimia olisi hyvä kasvattaa. Haastetta hommaan tuovat kolme kissaamme, joista ainakin yksi on paatunut vandaali ja tuhoaa kasvin kuin kasvin sellaisen nähdessään. Kenties teemme ikkunalaudalle jonkinlaisen “kasvihuoneen” eli suojaamme herkät taimet muoviseinällä tai muulla sellaisella. Siitä lisää, kunhan suunnitelma on tehty ja toteutettu. Katsotaan miten hyvin kasvit säilyvät kissoilta turvassa. Parvekekasvihuone ainakin tuhottiin alta aikayksikön ja sen sisutoja käytettiin mm. nukkumiseen ja kiipeilyyn.

Esikasvatusruukut valmistamme itse sanomalehtipaperista, ostimme Prismasta muutama vuosi sitten “ruukuntekokoneen” ja se on kyllä ollut vallan mainio. Hintaa tuolla oli noin 10€ ja nopeasti se maksaa itsensä takaisin, kun ei tarvitse ostaa erikseen turpeisia tai muovisia kasvatusruukkuja. Tuolla masiinalla tehty ruukku vain on kovin pieni, joten isommat taimet täytyy siirtää johonkin suurempaan ruukkuun kasvamaan, me olemme käyttäneet siihen tarkoitukseen maitotölkkejä. Paperiruukuntekijän näpertää näppärä askartelija itsekin vaikkapa vanhoista lääkepurkeista, mutta tämä valmiina ostaminen oli meille se parempi vaihtoehto, ja onhan tuo  ihan miellyttävän näköinenkin kapistus.

Secrets du potage - paperiruukuntekijä

Secrets du potage – paperiruukuntekijä

Tänä vuonna olen ajatellut, että keväällä väsätään muutama kasvatuslaatikko. Siis kaivetaan ensin matalahko kuoppa, jotta saadaan suurin kasvillisuus pois, sitten laitetaan suodatinkangasta estämään rikkaruohojen kasvua, rakennetaan suojalaidat puusta ja lopulta täytetään rakennelma lannoitetulla ja kalkitulla mullalla. Jonkun laatikoista voisi kenties kattaa muovilla tai lasilla, jolloin se toimisi kasvihuoneena ja voisi kasvattaa kurkkua ja tomaattiakin. Laatikoihin tahtoisin kasvamaan ainakin kurpitsoja, lehtikaalia ja avomaankurkkua. Kenties myös sipulia, porkkanaa ja perunaa. Perunoista tahtoisin laittaa kasvamaan Blue Kongo- lajiketta, joka on viehättävän sininen.  Oikeaa kasvimaata emme vielä saa tehtyä ensi kesäksi, sillä peltomme ovat pajukon vallassa ja sen poistaminen vaatisi joko järeää kaivinkonetta tai usean vuoden kyntämistä, joten tämän vuoden viljelyksiä se ei auta.

Tien varrella pajukkopeltoa

Tien varrella pajukkopeltoa

Kasvatuslaatikoiden ulkopuolelle tahdon laittaa kasvamaan ainakin lipstikkaa ja ruohosipulia, kenties kaivonrenkaaseen tai esimerkiksi tiilistä tehtyihin kasvatusalustoihin. Lisäksi johonkin pitäisi tehdä pieni mansikkamaa, jotta lasten kanssa pääsisi maistelemaan itse kasvatettuja mansikoita. Omenapuut ja marjapensaatkin olisi mukava saada maahan, mutta ennen niiden istuttamista pitäisi saada pintamaata vaihdettua turvallisempaan, ja en ole varma tapahtuuko se tänä keväänä vai vasta hieman myöhemmin. Ennen maan vaihtoa olisi kuitenkin hyvä saada purettua ne rakennukset, jotka aiotaan purkaa, ettei sitten päädytä  vaihtamaan maata useaan kertaan. Tämä kesä taitaa siis kulua purku- ja siivoushommissa.

Tänä vuonna olisi myös hyvä saada rakennuslupa vireille ja pihankäyttösuunnitelmat tehtyä, jotta ensi vuonna pääsisi rakentamaan taloa ihan oikeastikin. Lisäksi ajattelimme kokeilla paalirakentamista tekemällä pienen kantavalla paalirakenteella olevan aitan/vajan, jossa voisi tarvittaessa myös olla sateensuojassa tai jopa yöpyä.

 

-Ansku

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *