Polttopuiden tekoa

SAM_0710
Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Jouduimme kesällä kaatamaan useita koivuja, sillä ne kasvoivat väärillä paikoilla. Nyt on vihdoin päästy katkomaan puut pölleiksi ja halkominenkin on aloitettu. Puuvarastoa raivasimme vanhan navetan takaosaan, jossa aiempi asukaskin on ilmeisesti pitänyt puuvarastoa.

halkopino

Pieni puunpilkkoja työn touhussa

Hyvien polttopuiden pitäisi olla vähintäänkin ylivuotisia, joten jos ensi vuonna aikoo puuta käyttää nuotioon tai muuhun, on puut halottava nyt kuivumaan. Näistä muutamasta koivusta tuleekin halkoja melkoinen määrä, joten uskoisin, että näillä päästään jopa lämmittämään taloa, sitten kun se valmistuu.

Puuvarasto navetan takana

Puuvarasto navetan takana

Moottorisahana meillä on käytössä joku Stihlin edullinen pikkusaha, jolla kyllä pärjää, kun puuhommia ei työkseen tee. Moottorisahan saimme isältäni lahjaksi kun tyttömme syntyi vuonna 2012. Minullahan on hieman metsää Savossa, joten metsurinvälineet ovat olleet tarpeellisia senkin takia.

Fiskars X25

Fiskars X25-kirveeni halkomahommissa

Polttopuiden tekemisessä enemmän päänvaivaa aiheuttikin kirves. Meillä kun ei ollut kunnollista halontakirvestä, eikä sellaista ole vielä tilallakaan tullut vastaan, vaikka kaikki talikosta viikatteeseen onkin löytynyt rakennuksista tai maastosta. Lueskelin Kuningaskuluttajan kirvestestiä ja totesin, että hankin testissä hyvin menestyneen Mag Stormin, mutta ikävä kyllä sitä ei löytynytkään Joutsasta, en tiedä löytyisikö muualta. Näin ollen marssin läheiseen rautakauppaan ja kyselin heidän kirveistään. Myyjä suositteli Fiskarsin X25-kirvestä, jota ei tosin ollut sillä hetkellä hyllyssä. Kokeilin myös astetta järeämpää X27-kirvestä, mutta totesin sen olevan liian iso ja painava minun käyttööni. Hintaa kirveellä oli hyllyn reunassa 75€, eli kyseessä ei todellakaan ole mikään halpa vekotin.

Nyt kirves on päässyt testiin asti ja voin todeta, että mukavasti sillä halkaisee isommatkin pöllit. Pienemmän oksankohdatkaan eivät estäneet puiden halkomista. Kaiken kaikkiaan ensituntumalta mainio kirves, jolla polttopuita halkoo mielellään. Ensikokemuksen perusteella voin siis suositella X25-kirvestä lämpimästi.

-Ansku

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *