Omenapuiden valintaa

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Tahdomme olla varsinkin kasvisten suhteen mahdollisimman omavaraisia, joten tilallemme tulee melko kattava hedelmätarha. Tahdomme ainakin omenoita, päärynöitä, luumuja ja kriikunoita. Kriikunat taitavat näistä olla haastavimpia löytää taimitarhoilta, sillä luumu on monin paikoin syrjäyttänyt kriikunan viljelykasvina. Päärynä taas on melko uusi tulokas suomalaisena hedelmäpuuna, joten niitä tahdomme ottaa kokeeksi kasvamaan ja toivomme parasta sadon suhteen.

Tilamme kuuluu kasvuvyöhykkeeseen 3, jolla monet kasvit menestyvät jo varsin mainiosti. Tila ei sijaitse aivan laakson pohjalla, mutta ei ole kovin korkeallakaan, joten hallan vaara lienee melkoinen. Aurinko tuntuu paahtavan melko voimakkaasti ainakin pihapiiriin, ja kosteutta riittää, sillä pihapiirin vierestä menee oja, joka säilyy kosteana myös kesällä. Maa on muhevaa multa/hiekkamaata, joten kasvuolosuhteiden pitäisi olla melko hyvät. Taimet aiomme ostaa läheiseltä Tommolan Tilalta, jolla on koeviljelyssä useita lajikkeita. Kun taimet ostaa mahdollisimman läheltä, on myyjällä toivottavasti kokemusta kasvien menestymisestä kyseisellä alueella. Plantagen ja muut vastaavat tarjoavat kyllä edullista tainta ja valikoimakin on huima, mutta virheostosten riski on melkoinen, jos ei perehdy tarkkaan eri lajien menestymiseen. Taimien hinta on 20-30e/kpl ostopaikasta ja lajikkeesta riippuen, joten virheille kertyy nopeasti hintaa, jos puusto joudutaan uusimaan aiempien palelluttua. Lopullisista lajitoiveista riippuen saatamme hakea muutamia puita Hirvensalmen taimistosta, jossa on viljelyssä 230 eri omenalajiketta ja lisäksi lukuisia päärynä- ja luumulajikkeita.

Omenapuissa on monia valintakriteerejä. Meille tärkeimpiä ovat kypsymisaika, hedelmän koko, pölytys ja totta kai kasvuvyöhyke. Tahdomme puutarhaamme kesä-, syys- ja talviomenoita, jotta satokausi olisi mahdollisimman pitkä ja tuoreista omista omenoista voisi nauttia mahdollisimman pitkälle talveen. Tärkeänä kriteerinä meillä on myös omenan taudinkesto, sillä emme tahdo käyttää kemiallisia torjunta-aineita, joita esimerkiksi Lobo tarvitsee tuottaakseen satoa.  Omenapuita tulee olemaan 12-15 eri lajiketta, jotka jakaantuvat tasaisesti kypsymisaikojensa perusteella, siis 4-5 kesäomenaa, 4-5 syysomenaa ja 4-5 talviomenaa. Hedelmä saisi olla suurehko, sillä isompien omenoiden poiminta ja prosessointi on miellyttävämpää kuin aivan pienten käsittely. Maun olisi hyvä olla miellyttävä, mutta ikävä kyllä kaikkia omenalajeja ei pääse maistelemaan ennen ostopäätöstä. Lopullista lajivalintaa ohjaa luonnollisesti myös taimitarhan valikoima, sillä kaikkia lajeja ei ole saatavilla.

Näitä omenoita tahtoisimme kasvattaa:

Kesäomenat

  • valkea kuulas – keskikokoinen hedelmä, hyvä pölyttäjä, hedelmän maku makeahko ja raikkaan happoinen
  • Pirja – keskikokoinen, maku mieto. Tämä on hieman pienehkö hedelmältään, mutta maku on miellyttävä.
  • joku
  • joku muu

Syysomenat

  • Punakaneli – keskikokoinen hedelmä, maku kanelinen, yleinen lajike
  • Pekka- suurehko hedelmä, mahtava tummanpunainen väri, ikävä kyllä kasvuvyöhyke taitaa olla liian pohjoinen tälle lajille.
  • joku
  • joku muu

Talviomenat

  • Konsta – soveltuu hyvin luomuviljelyyn, hedelmä keskikokoinen tai kookas, mietoarominen, hedelmä säilyy jopa jouluun saakka.
  • Talvikaneli –  hedelmä suuri, makea ja kanelinen. Hedelmä kypsyy parissa viikossa, säilyy silti joulukuuhun asti
  • joku
  • joku muu

Lopulliset omenavalinnat kerromme keväällä, kun on päästy ostamaan taimia ja kyselemään taimitarhan näkemystä asiasta.

Omenoiden lisäksi ainakin pari päärynäpuuta, kriteerinä lajike, joka viihtyy tuolla kasvuvyöhykkeellä. Lisäksi luumuja, mielellään kolme tai neljä puuta, makea kirsikka ja tosiaan kriikuna. Yhteensä siis hedelmäpuita tulee parisenkymmentä, ehkä hieman ylikin. Olen ajatellut, että hedelmäpuiden keskelle voisi rakentaa pienen majan tai katoksen, jossa on hyvä viettää aikaa kesällä ja kenties siinä voisi olla kesäkeittiökin.

 

-Ansku

 

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *