Marjapensaita!

Herukoita. Kuva: www.vastavalo.fi
Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Joutsan Rautiassa olivat punaherukat tarjouksessa (4,95€/taimi), joten päätimme ostaa pari punaherukkaa maahan laitettaviksi. Lisäksi mies päätti ottaa kaksi mustaherukkaa (8,95€/taimi), lajikkeina Melalahti ja Mortti.Ostimme pensaita vain pari, sillä suunnitelmana on tuottaa loput tarvittavat pensaat pistokkaista tai taivukkaista. Näin saa pensasmäärää lisättyä edullisesti lähes loputtomiin. Päätimme istuttaa herukat leikkimökin ja ojan välille, jotta ne ovat nyt jo tässä vaiheessa helposti saatavilla. Ilmeisesti samalla paikalla on aiemminkin ollut herukkatarha, sillä pusikoista paljastui kolme mustaherukkapensasta. Nyt toivommekin, että ne tuottavat syksyllä makoisia marjoja. Mustan ja punaisen herukan lisäksi minä tahdon viherherukkaa, mutta en sulje pois myöskään valko– ja vaaleanpunaherukan mahdollisuutta.  Maullisesti pidän enemmän musta- ja viherherukoista kuin punaherukasta muunnoksineen, vaikka ne ovatkin lyömättömiä Mamman Marjapiirakan täytteessä.

Vanha mustaherukkapensas olkikatteella

Vanha mustaherukkapensas olkikatteella

Ojaa kohti viettävä loiva rinne on melko kostea, ainakin näin keväällä. Siispä alarinteeseen laitoimme mustaherukkaa, joka tarvitsee hieman enemmän kosteutta kuin punaherukka. Vanhat mustaherukatkin kuitenkin olivat siinä selvinneet hengissä, joten uskon, että nämä uudetkin pärjäävät, varsinkin, kun ovat edeltäjiään ylempänä. Lähemmäs mökkiä istutimme punaherukat, jotteivät ne olisi liian kosteassa. Maa on tässäkin kohden niin hyvälaatuista ja paksumultaista, että emme lisänneet muuta kuin kanankakkaa lannoitteeksi (litra per pensas, paketin ohjeen mukaan). Jokaisen pensaan juurelle laitoimme paksun kerroksen olkea estämään rikkaruohojen kasvua. Horsma, nokkonen, vuohenputki ja mesiangervo viihtyvät kaikki hyvin tällä alueella.

Herukkapensaita

Herukkapensaita

Maanmuokkausta “myyrällä” apilankylvöä varten

Pensaiden väleihin kylvimme valkoapilaa. Maanmuokkauksen teimme “myyrällä”, joka kääntää pintamaata tehokkaasti. Nyt vain toivotaan, että apila voittaa kasvuinnossaan putkikasvit ja horsmat. Ajatuksena olisi hankkia kelaleikkuri, jolla minä voin helposti leikata “nurmikon” lyhyemmäksi ja näin estää putkikasvien valloitusta. Apila on myös hyväksi maaperälle ja se kerääkin typpeä maaperään. Herukat eivät kylläkään ole kovin typpisyöppöjä. Kesä näyttää, miten tämä suunnitelma toimii, onneksi apilansiemenet ovat edullisia ja pussillisesta riittää pitkälle, ainakin, jos siemeniä ei kaada keskelle tietä, kuten tyttäremme teki! Kunnostin myös toisen vanhoista karviaispensaista, jotta pensaan jakaminen pistokkaina tai taivukkaina olisi helpompaa. Kuolleita oksia olikin melkoinen määrä, sillä pensasta ei oltu hoidettu vuosikausiin. Karviainenkin sai juurelleen olkikuorrutteen estämään vuohenputken kasvua. Vielä olisi toinen karviainen odottamassa kunnostusta, mutta sen juurella suuri kasa tiilenpaloja ja muuta rojua laimentamassa intoa.

Karviaispensas, kuolleet oksat poistettu, olkikate

Karviaispensas, kuolleet oksat poistettu, olkikate

-Ansku

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *