Laatulihaa kotiovelle

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Tahdomme tukea pientuottajia, välitämme eläinten oikeuksista ja tahdomme syödä laadukasta ja puhdasta lihaa. Emme syö broileria, vaan lähinnä luomukanaa (munintatauolla lihoiksi laitettua munijarotuista kanaa siis), poikkeuksena kyläilyt ja joskus ravintolat. Lihamme ostamme pääasiassa luomuna, poikkeuksena naudanliha, jossa rotu ja lihan laatu menee luomusertifikaatin edelle. Lihaa käytämme melko vähän, mutta silloin kun käytämme, tahdomme panostaa laatuun emmekä määrään.

Yksi nautarotu on meillä herättänyt enemmän kiinnostusta ja ihastusta kuin mikään toinen rotu. Ylämaan karja on pitkäkarvainen, ulkona viihtyvä rotu ja sen liha on vähärasvaista ja maukasta. Ylämaankarjanaudat laiduntavat usein metsän keskellä ja ovat komean näköisiä leveine sarvineen. Usein kun kulkee laidunten ohi, nämä otukset tulevat tutkimaan kulkijoita, vaikuttavat siis kovin uteliailta kavereilta. Ylämaankarja on alunperin kotoisin Skotlannista ja se onkin sopeutunut mainiosti meidän pohjoisiin oloihimme, usein ylämaankarja onkin ulkona vuoden ympäri.

Jyväskylän torilla on oman tilan tuotteita myymässä Marjo Marttinen Pyyvin tilalta ja hän kertoi, että heidän kauttaan on mahdollista tilata ylämaan karjan lihaa. Toimitusmäärä oli 1/8 ruho eli noin 30kg lihaa, josta puolet on jauhelihaa ja loput sitten kokolihaa sisältäen mm. paisteja ja fileitä. Samaan tilaukseen pystyi myös lisäämään heidän tuottamiaan vihanneksia ja lihasäilykkeitä. Koko komeuden sai sitten parin päivän sisällä teurastuksesta kotiovelle itselle sopivana ajankohtana. Mahtavaa palvelua suorastaan! Me kylläkin jaoimme oman 1/8 ruhon muutaman ystävän kanssa, sillä 30kg lihaa olisi kestänyt meillä koko vuoden.

Keski-Suomessa on monia muitakin lihaa toimitusmyyntinä toimittavaa tilaa. Muun muassa Lehtolan Limousin myy pihvikarjan lihaa. Kangasniemellä toimii Roinilan Aromiliha, jolla on teurastamon ja lihanjalostamon yhteydessä pieni lihamyymälä (he myös teurastavat lähitilojen mm. Pyyvin ja Pienikangas Highlandin karjaa). Leivonmäen kansallispuiston siimeksessä toimii Röykkälän Lammastila, josta saa lihan lisäksi taljoja ja tilan lampaiden villoista kehrättyä lankaa. Pientuottajia suosimalla on paremmin perillä syömänsä ruoan matkasta lautaselle ja pystyy näin ollen todella vaikuttamaan eläinten hyvinvointiin ja esimerkiksi kasviksista saataviin torjunta-ainejäämiin.

 

-Ansku

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *