Kuinka säilöä mahdollisimman paljon kesää talteen?

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Tänä vuonna on mahtavan hyvä marja- ja sienivuosi. Pakastimme ovat jo melkein täynnä (oikeastaan yksi 100l arkkupakastin on vielä tyhjä, mutta sinne tullevat sienet, puolukat ja omenasoseet) marjoja. Mustikoita pakkasessa on jo viisi ämpärillistä, mustaherukoita keräsimme itse ämpärillisen (paikalliselta, jolla oli ylituotantoa. He kasvattavat myös kalkkunoita, ehkäpä käymme siellä myös lihaostoksilla joskus) ja toisen suuren ämpärillisen meille toi isäni vaimonsa kanssa. Punaherukat ja karviaiset jätimme pois pakastettavista, koska punaherukoita emme ehtineet kerätä ja viime vuoden karviaiset ovat vieläkin käyttämättä (tämän vuoden sadon annoimme lastemme perhepäivähoitajalle, joka tekee niistä tiesmitä herkkuja lapsille). Mansikoita on pakastettu pari laatikollista (Patsenpään Marjatilan pientä polka-mansikkaa) ja vadelmia saimme pari-kolme litraa pihan ikivanhoista puutarhavatuista. Viimeiset kaksi mustikkaämpärillistä on nyt keitetty hilloksi (käytin hillo-marmeladisokeria), mutta enempää hilloja tuskin keittelen, sillä emme tahdo syödä sokerisia ruokia päivittäin.

Sienistä osan laitamme pakastimeen (orakkaat, lampaankäävät, tatit ja kantarellit) ja osa on tarkoitus säilöä suolasieniksi (rouskut), jotta  saamme talvella ihanaa sienisalaattia. Mustia torvisieniä on myös löytynyt PALJON, mutta ne tahtoisin mieluiten kuivata. Meillä ei kuitenkaan vielä ole kasvikuivuria, vaikka sen hankintaa on usein pohdittu. On luettu vertailuja ja mietitty, josko se parinkympin markettikuivuri kuitenkin olisi fiksu ostos. Nyt kuitenkin löysin niin hyvän tarjouksen, että mieleni tekisikin tilata kyseinen kuivuri meille. Kyseessä on Optimum P200 – hyötykasvikuivuri ja sitä myy Froothie. Sivusto vaikuttaa hieman epämääräiseltä, esimerkiksi toimitustavoista ja -ajoista ei kerrota mitään. Hintaa tälle kuivurille kertyy kuitenkin rahteineen vain 220€, mikä on huomattavan vähän. Excalibur ja Orakas, jotka ovat samaa koko- ja laatuluokkaa maksavat vähintään tuplasti enemmän.

 

Jovelassa-blogi on tilannut itselleen Optimum P200-kuivurin pari kuukautta sitten ja on nyt kirjoitellut jo ensimmäisiä käyttökokemuksiakin. Kuivuri vaikuttaa siis lupaavalta, ettenkin kun huomioi hinnan suhteessa muihin vastaaviin. Kuivauspinta-alaahan tuossa kuusilokeroisessa ei ole kuin vajaa 0,8 neliötä, mutta kait silläkin alkuun pääsee, kymmenlokeroinen ei nimittäin meille tällä hetkellä edes mahtuisi. Eniten kuitenkin arveluttaa se, saako ko tuotetta ikinä kotiinsa eli onko tuo Froothie luotettava toimittaja. Kyseessä on ilmeisen uusi putiikki, joka on melko paljon jaellut testiblendereitä blogaajille, mutta muita käyttökokemuksia on niukalti. Toisaalta, tilauksen voi maksaa joko luottokortilla tai PayPalilla, jolloin huijaustapauksessa rahat saisi kuitenkin takaisinkin.

Kasvikuivureita on testattu melko usein, ja pääsääntöisesti Orakas on ollut testivoittaja kerta toisensa jälkeen. Markettikuivurit ovat yllättäneet sekä huonolla kuivaustuloksellaan, että liian korkealla kuivauslämmöllä. Evermat on meillä poissuljettu, sillä emme pitäneet sen käytöstä, miehen vanhemmilla on nimittäin kyseinen kuivuri.

Kuningaskuluttajan testi

Vihreät Helmet-blogin kuivurihaaveilu/vertailu
Kuluttaja-lehden testi (maksullinen)

Suomen Ladun testitiedot (tulokset vain painetussa lehdessä)
Erä-lehden testi (ostettavissa lehden arkistosta)

 

-Ansku

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *