Jätevesistä ja niiden tuottamisesta

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Jokainen ihminen tuottaa jonkinverran jätevesiä ja ne pitää käsitellä. Jäteveden määrään ja laatuun vaikuttaa luonnollisesti talouden koko ja lapsien määrä ja ikä. Jätevesien käsittelyä säädellään jätevesiasetuksella, jota on viimeksi muokattu 2011. Jätevesiasetuksesta ja sen toteutuksesta sekä oikeudenmukaisuudesta on keskusteltu laajalti julkisuudessa, jonka takia 2011 asetuksen vaatimustasoa laskettiin suurimmassa osassa kohteita, vain rannat ja pohjavesialueet säilyivät tiukemman säätelyn alla.

 

Helpointa jätevesien käsittely on alueilla, joissa on joko kunnan tai vesiosuuskunnan viemäriverkosto, talo vain liitetään viemäriin ja jätevedet käsitellään puhdistamoilla. Asukkaan ei tarvitse huolehtia kuin maksuista. Alueilla, joissa ei ole mahdollista tai järkevää liittyä viemäriverkostoon, täytyy kiinteistölle hankkia puhdistamo. Puhdistamot ovat olleet rankan kritiikin kohteina, lähinnä koska monet ovat ylihintaisia tai eivät toimi kunnolla. Lähtökohtana puhdistamoissa on, että ne puhdistavat sekä harmaat vedet (pesuvedet, pesukoneiden poistovedet yms) että wcn jätevedet.  Jätevesijärjestelmien hinnat vaihtelevat suuresti alkaen noin 1000€ aina yli 10 000€ kustannuksiin asti (sisältäen luvat ja maanrakennuksen). Lisäksi puhdistamoiden käyttö maksaa pahimmillaan yli 1000€/vuosi.

 

Suurin yksittäinen puhdistamon hintaan vaikuttava tekijä on wc. Harmaavesien suodatus maksaa huomattavasti vähemmän kuin käymäläjätteen prosessointi ja puhdistus. Vesivessa myös kuluttaa melko paljon vettä ja kuluttaa näin ollen turhaan resursseja, jotka voisi kohdentaa paremminkin. Pohdimme asiaa jonkin verran ja kuultuamme muutamia positiivisia käyttökokemuksia, päädyimme valitsemaan kuivakäymälän. Työkaverini kertoi käyttävänsä Biolanin Naturumia ja olleensa siihen tyytyväinen. Kuivakäymälä vaatii hieman enemmän tilaa ja huoltoa kuin vesivessa, mutta jätevesipuhdistamon hinta on tuhansia euroja halvempi. Naturumin käyttökustannukset olisivat noin 5€/hlö/vuosi, ja vettä ei käymälässä kuluisi lainkaan, paitsi pesuihin. Vastaava käyttökustannus vesivessassa on vaikea arvioida, se kuitenkin koostuu veden hinnasta (myös veden pumppaus kaivosta maksaa) ja jätteen käsittelystä, joista jätevesi on pääasiallinen kustannusten muodostaja.

Naturum käytössä, lähde: www.naturum.fi

Naturum käytössä, lähde: www.naturum.fi

Tarjolla on myös sellaisia kuivakäymälöitä, jotka kompostoinnin sijaan joko jäädyttävät tai polttavat jätteet. Ne vaativat kuitenkin sähköliitännän toimiakseen, ja sitä emme tahdo. Vaihtoehtoja on monia ja uskon, että jokaisen tarpeisiin löytyy sopiva kuivakäymälä, jos sellaisen vain tahtoo. Eri tuotteiden vertailu ja omiin tarkoituksiin sopivuuden arviointi on kuitenkn hankalaa, sillä kuivakäymälät ovat vielä melko vähäisessä käytössä omakotitaloissa. Mökeillähän kuivakäymälät kuuluvat ikäänkuin luonnolisesti asiaan.

 

Emme ole vielä kilpailuttaneet eri puhdistusjärjestelmiä, se tullaan tekemään rakennusluvan hakuvaiheessa, sillä tarjoukset ovat harvoin voimassa kovinkaan pitkään. Jätevesisuunnitelmat kuuluvat usein puhdstamotarjouksiin ja rakennuslupa vaatii liitteekseen jätevesisuunnitelman. Emme myöskään ole vielä valinneet kuivakäymälöistä tahtomaamme versiota, katselemme josko markkinoille tulisi vielä uusia hyvänoloisia vaihtoehtoja ennen kuin valinta on pakko tehdä. Tällä hetkellä Naturum on kuitenkin yksi parhaista tarjolla olevista vaihtoehdoista.

 

-Ansku

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *