Ideointi – Minkälaisen talon haluaisin? Osa 1

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Kun kävi selväksi, ettemme olisi lähdössä minkään valmistaloja valmistavan firman kelkkaan, muuttui pohdinnan luonne täysin. Nyt muunneltavuus ei enää rajoittunut spesifisen talomallin sisäratkaisujen muunteluun, vaan rajoittavaksi tekijäksi jäi enää budjetti. Ideointi ei kuitenkaan lähde liikkeelle budjetista, vaan ajatuksille annetaan tilaa lentää niin kauas kuin suinkin mahdollista.

Ensimmäinen piirtämäni talo oli muistaakseni kolmiomainen, mutta paksu ja hieman litteä ilman teräviä kulmia. Muistaakseni talossa oli neliöitä kohtuuttomasti kahteen täyskorkeaan kerrokseen jaettuna ja se oli ajateltu kivirakenteiseksi. Jos joskus löydän sen kuvan, niin lisään sen kyllä tänne.

Jossain myöhemmässä ideoinnin vaiheessa hahmottelin kolmen lähekkäin sijoitetun pienemmän talon muodostelmaa. Ideana oli, että talot olisivat ulkokulmistaan yhteydessä toisiinsa puolilämpimin lasitetuin käytävin, ja keskelle jäisi kuusikulmainen sisäpiha. Jokaisessa rakennuksessa oli muistaakseni n. 50m2 tilaa. Tästä mallista jalostui käänteinen ratkaisu, jonka pohjasuunnitelmankin jopa löysin. Suunnitelman ulkoseinävahvuudesta voi päätellä, että tuota piirrellessä oltiin jo päädytty olkipaalien käyttöön seinämateriaalina. Kuva on siis korkeintaan pari kolme vuotta vanha.

Monikulmiotalo

Ideointivaihessa kaikki on sallittua. Tämä ei vielä ole edes erityisen erikoinen ainakaan omalla mittapuullani.

Pohdinta jatkoi elämistään ja mietin välillä myös tornitaloa, vaikka se epäilemättä olisikin epäkäytännöllinen.

Tornitalo

Oikealla oleva wireframe -tyyppinen havainnollistus oli jo järkeistetty versio vasemmalla villiintyneestä mielestä, joka loi ensin nelikerroksisen tornitalon. Ylimpänä vasemmalla on esitetty kattoratkaisu päältäpäin katsottuna ja sama kattoratkaisu on molemmissa versioissa.

Tornitaloa ideoidessa pohdin, mihin kaikkeen Grand Designs -ohjelmassa esitetty A -runkoinen olkipaalirakenne taipuisi. Kyseinen Grand Designsin jakso oli niin mielenkiintoinen, että hankin sen jälkeen kyseisessä jaksossa taloaan rakentaneen Ben Lawin kirjoittamat kaksi kirjaa, joissa käsitellään A -runkoa sekä olkipaalirakentamista. Kirjat ovat englanninkielisiä ja niiden nimet ovat The Woodland House ja Roundwood Timber Framing.

Tornitalon luonnoksesta käy ilmi toinen rakenneratkaisu, jota aiomme käyttää. Taloon tulee reilu ilmatila maanpinnan ja alapohjan väliin, eikä siis ollenkaan kellarikerrosta.

Tein myös jokusen luonnoksen L -mallisesta talosta, mutta niitäkään en nyt tätä kirjoittaessa löytänyt. Kun olkipaalirakentaminen muotoutunut päätökseksi, aloimme miettiä myös pienemmän rakennuksen tekemistä testimielessä sitten, kun lopulliset rakenneratkaisut ovat selvillä. Pienemmässä rakennuksessa testattaisiin runkorakenteen toimivuutta ja samalla syntyisi rakennusaikainen asumiskelpoinen tila, jota voisi myöhemmin käyttää vaikka vierasmajana.

Pikkumökki

Tätä piirrellessä olin melko varma, että tällainen rakennettaisiin. Niinpä lopputulos oli jo jossain luonnostelman ja suunnitelman välimaastossa. Ajatus on kuitenkin muuttunut taas matkan varrella, vaikka perusidea elää ja voi hyvin edelleen.

Jossain pohdiskelun vaiheessa nykyinen idea sai alkunsa. Tuolloin piirsin vain mielessäni olleen kuvan luonnostelmamaisesti paperille. Pidän tätä kuvaa nykyisen idean alkuna siksi, että kuvassa on useita tällä hetkellä suunnittelussa mukana olevia juttuja nähtävillä.

Talovisio

Varhainen lyijykynäluonnostelma oikean suuntaisilla rakenneratkaisuilla. Tällä hetkellä olemme kuitenkin jo aika kaukana tästä pisteestä.

Yllä olevan luonnostelman ja tämänhetkisen suunnittelun yhtäläisyyksiä ovat jo aiemmin mainitun alapohjan avoimuuden ja olkipaaliseinien (joka ei välity kuvasta) lisäksi taloa kiertävä terassialue ja rakennuksen neliönmuotoisuus. Kuvan rakennus on melko vahvasti villin lännen tyylinen, mutta tämän hetkisessä luonnostelmassa se ei välity niin voimakkaasti.

Talon ulkonäkö 102014

Viimeisin versio edelleen luonosteluvaiheessa olevasta talostamme.

Viimeisimmän version kuvassa suunnitelma on edennyt sen verran, että tiedämme haluavamme kaksikerroksisen mansardikattoisen talon, jossa on parveketyyppiset suljettavat, nostettavalla kaiteella varustetut oleskelutasanteet ainakin kahdella seinustalla. Näiltä parvekkeilta pääsee ulkoseinän ja katon väliseen koko talon kiertävään kylmävarastotilaan, jossa on alustavien laskelmien mukaan tilaa ainakin 36m3 ja siellä mahtuu kävelemään selkä suorana.

Mansardikatto on pyöröhirsirakenteen varassa ja paaliseinät taas oman tikapuurakenteensa tukemia. Talossa on siis tavallaan ulompi ja sisempi runko. Ulompaan runkoon on suunniteltu ominaisuutta, jonka avulla voitaisiin tarvittaessa lisätä pystysuuntaista kuormitusta olkipaaleille. Näkyvä olkipaaliseinä on suojattu tehokkaasti sateelta talon ympäri kiertävän leveän terassin, sekä osittaisen vaakalaudoituksen avulla.

Näin siis tällä hetkellä.  Talven 2014 / 2015 aikana luonnosteluvaiheen pitäisi olla ohi, ja arkkitehtikuvat työn alla. Ideointi – Minkälaisen talon haluaisin? Osa 2 pureutuu luonnosteluvaiheessa hahmottuneisiin sisäratkaisuihin.

-Ipe

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *