Sadonkorjuuaika

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr
Kurpitsamaata rakentamassa

Pieni puutarhuri kaivamassa kurpitsamaata

Keväällä kaivoimme lasten kanssa tilallemme pienen kurpitsamaan sekä mansikkamaan. Kurpitsamaalle istutettiin pari talvikurpitsaa/jättikurpitsaa sekä keltaisia ja vihreitä kesäkurpitsoja. Kurpitsamaa rakennettiin niin, että ensin käännettiin maata ja poistettiin pahimmat rikkaruohot, sitten lisättiin maan joukkoon Biolanin kasvuturvetta, mustaa multaa ja lannoitetta. Kurpitsat pitävät vahvasta maasta ja ihanteellinen kasvupaikka olisikin esimerkiksi kompostin päällä. Ensimmäiset maalle istuttamamme kurpitsat eivät ikävä kyllä selvinneet, joten jouduimme ostamaan taimet. Suurimpana syyllisenä huonoon menestykseen pitäisin kissojamme, jotka totesivat, ettei meillä mitään kasveja voi sisällä kasvattaa, vaan päättivät tiputtaa KAIKKI pienoiskasvihuoneessa esikasvatuksessa olleet kasvit lattialle. Kuten arvata saattaa, suurin osa kasveista ei tästä toimesta erityisesti perustanut, joten ei ollut meillä yrttejä, samettikukkia, kurkkuja tai kurpitsojakaan. Tomaatit yllättäen kyllä selvisivät pahoipitelystä pienillä vammoilla. Harmi vain ettemme saaneet niille rakennettua kasvihuonetta, joten satoa ei niistä tänä vuonna saada. Ensi vuonna sitten parempi onni, kun nyt syksyllä kasvihuonekin saadaan valmiiksi.

Kylmän ja kostean kesän takia kurpitsat eivät tuottaneet satoa ennen kuin elokuussa. Normaalistihan jo pari kesäkurpitsaa tuottaa kesäkurpitsaa jo yli oman tarpeen. Tänä vuonna niin ei ole käynyt. Ensimmäisen kurpitsanalut kasvoivat kymmensenttisiksi ja sitten lopettivat kasvamisen. Odottelimme ja odottelimme, mutta muutosta koossa ei tapahtunut. Elokuun lämpimien ja aurinkoisten säiden ansiosta kuitenkin tuotanto lähti käyntiin ja nyt on kurpitsaa ihan syötäväksi astikin. Myös talvikurpitsoissa on pari lupaavan kokoista kurpitsaa tulossa, isompi niistä on nyt varmaankin noin 3kg, pienempi ehkä reilun kilon. Toivotaan pitkää ja lämmintä syksyä, niin ehtivät kasvaa kunnon lyhtykurpitsoiksi ja saamme kurpitsasosetta pakkaseenkin.

Kesäkurpitsasatoa

Kesäkurpitsasatoa

Kesäkurpitsa on siitä kiitollinen kasvi, että kun se pääsee vauhtiin, se tuottaa satoa paljon, nopeasti ja pitkään. Yllä olevassa kuvassa on suurin osa tämän kesän sadostamme. Yhden ison kurpitsan veimme ystävälleni tuliaisiksi, kun kävimme hänen lapsensa syntymäpäivillä. Valitettavasti meillä ei ole tällä hetkellä vaakaa, niin en osaa sanoa, paljonko kurpitsoja meillä on, mutta isoin lienee 1-2kg painava, ja toinen tällainen tosiaan annettiin eteenpäin. Keltaiset kurpitsat (jotka ovat siis “kasvaneet” yli kuukauden) ovat säälittävän pieniä, ja pitkän kasvuaikansa takia ne ovat kehittäneet paksun ja sitkeän kuoren, kuten suureksi kasvaneet kesäkurpitsat tekevät. Saattaa siis olla, että nämä minikurpitsat jäävät meillä käyttämättä, sillä niissä ei kovin paljoa syötävää kuorimisen jälkeen ole.

 

Suurin kesäkurpitsa, kokoluokasta kertoo silmälasikotelo

Suurin kesäkurpitsa, kokoluokasta kertoo silmälasikotelo

Emme mitenkään saa kaikkia kesäkurpitsoja syötyä tuoreeltaan, joten aion pilkkoa osan kuutioiksi/suikaleiksi ja laittaa pakkaseen talven varalle. Niitä on sitten helppo lisätä kastikkeisiin, pihveihin ja muihin ruokiin tuomaan hieman vitamiineja. Kesäkurpitsasta voi myös keitellä hilloa ja se on muutenkin erinomaisen monipuolinen raaka-aine keittiössä. Kesäkurpitsalla voi mehevöittää kakun, ne voi täyttää ja paistaa uunissa, niillä voi korvata lasagnelevyt tai pastan ja oikeastaan sitä voi käyttää melkein mihin vain.

 
-Ansku

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *