Projektin alku

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Tahdoimme tontin, jonka koko olisi vähintään 1ha, jotta voisimme elää edes jonkinasteisessa omavaraistaloudessa, kenties pitää joitakin eläimiäkin. Tavoitteena oli löytää vanha maatila, jotta maa olisi muhevaa, eikä tarvitsisi raivata peltoja metsästä. Lisäksi olisin tahtonut, että pihapiirissä olisi ollut valmiina joitakin suuria omenapuita ja kenties kivirunkoinen navetta. Etsimme sopivia tiloja Keski-Suomesta ja Pirkanmaalta.

Talolle vievä tie, oikealla puiden juurella myös maakellari

Talolle vievä tie, oikealla puiden juurella myös maakellari

Kesällä 2013 löysimme vihdoin meille sopivan pientilan Joutsan Angesselän kylältä.  Tilalla on maata 3,2 ha, josta suurin osa vanhaa pusikoitunutta peltoa. Rakennuksiakin löytyy, tosin ikävä kyllä purkukuntoisia taitavat kaikki olla.  Tilan entinen omistaja oli menehtynyt maaliskuussa ja perikunta myi tilaa melko edulliseen hintaan. Tilan oston yhteydessä saimme myös paikallisen kalastuskunnan jäsenyyden ja käyttöoikeuden kolmeen venevalkamaan. Tilalta löytyy kaivo, jonka toiminnasta ei ole tietoa, sähköliittymä oli irtisanottu muutama vuosi aiemmin. Perille asti tulee hyväkuntoinen hiekkatie, joka toki heinittyy kovaa vauhtia.

kuusistotila

Entinen asukas oli turmellut pihapiirin lahjakkaasti heittämällä suurinpiirtein kaiken irtaimiston ulos. Useissa paikoissa on lasinsiruja tai astioiden palasia, vanhoja huonekaluja tai styroksia. Olipa paikalla myös autonromu ja siirrettävä saunarakennus. Tilalta löytyy myös vanhoja peltokoneita, mm. kyntöaura ja kylvökone. Navetassa on myös vanha puinen puimakone, joka on saatu sinne sahaamalla seinään puimakoneen mentävä aukko.

Vanha, tuhottu päärakennus

Vanha, tuhottu päärakennus

 Vanhasta päärakennuksesta oli mm. irrotettu lattialaudat ja purettu kuistin seinät ja ikkunat. Rakennusvalvonta oli todennut rakennuksen asuinkelvottomaksi muutamia vuosia aiemmin. Päärakennus tullaan purkamaan pois uuden talon tieltä. Pihapiirissä on myös pieni aittarakennus, vanha sauna, rakoliiteri, navetta ja jokin peltivuorattu liiteri.

Hirsiaitta

Pieni hirsiaitta, jossa saranoiden tilalla reino-aamutossut

Hirsiset rakennukset ovat pääosin rakenteiltaan hyväkuntoisia, alimmat hirret ovat hieman kärsineet maata vasten ollessaan. Tarkoituksena on säästää pieni hirsiaitta ja rakoliiteri myöhempää käyttöä varten, navettaakaan emme aio purkaa.

Kultapallo

Kultapallo

Humala

Humala

Pihapiirissä oli muutamia vanhoja perinnekasveja. Kultapallo, ritarinkannus ja tuoksuvatukka viihtyvät hyvin multaisassa maaperässä, humala kiipeilee pitkin navetan seinää ja raparperi rehottaa humalan juurella. Hyvinvoivat kasvit pyritään säästämään.

Tilaa asuttavat lukuisat sisiliskot

Tilaa asuttavat lukuisat sisiliskot

 

-Ansku

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *