Monivuotiset hyötykasvit, yrtit ja mausteet

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Tahdon saada mausteet ruokiin omasta maasta aina jos mahdollista. Tahdon siis kasvattaa yrttejä ja muita maustekasveja. Yksivuotiset joutuu kylvämään joka vuosi uudelleen, mutta on monia monivuotisia yrttejä, jotka sopivat monenlaiseen kokkailuun. Tässä muutama kasvi, jotka tahdon omaan yrttitarhaani. Toivottavasti ne kestävät Joutsan talvet.

Piparjuuri

Piparjuuri on voimakkaan makuinen niin juureltaan kuin lehdiltäänkin. Nuoria lehtiä voi käyttää salaatin tapaan, ne ovat melko mietoja. Lehtien kasvaessa maku voimistuu ja isommat lehdet ovatkin melko polttavan makuisia. Piparjuuresta käytetään yleensä juuri. Kuorittu ja raastettu juuri on oivallinen mauste kylmiin kastikkeisiin esimerkiksi kalan tai lihan kyytipojaksi. Piparjuuri leviää juurenpalasista varsin tehokkaasti, joten siitä muodostuu helposti rikkaruoho, jota saa kiskoa irti joka paikasta. Miehen vanhemmilla näin on käynyt, kun piparjuuri on kerran kynnetty peltoon. Aiommekin siis röyhkeästi napata palan piparjuurta appivanhempieni kasvimaalta ja istuttaa sen omaan peltoomme.

 

Lisptikka

Lipstikka on monipuolinen mauste, jota käytetään usein keittojen ja liemien valmistuksessa laakerinlehden sijasta. Sen maku muistuttaa hieman selleriä ja purjoa, mutta on kuitenkin täysin omanlaisensa. Lipstikkaa on myös käytetty luonnonlääkinnässä, kuten monia muitakin yrttejä. Lipstikka kasvattaa sopivissa olosuhteissa ihmisen korkuisen pensaan, josta siis riittää liemimausteita isommallekin porukalle.

 

Ruohosipuli

Ruohosipuli on varmaankin yksi yleisimmin käytetyistä yrteistä. Se on helppokäyttöinen, maistuu miedosti sipulilta ja sopii melkein mihin ruokaan vain. Lisäksi ruohosipuli on helppo saada talvehtimaan. Jos ruohosipulia ei leikkaa, se muodostaa vaalean violetteja kukkia ja lakastuu kukinnan jälkeen. Jos ruohosipuli ei ehdi kukkia, tuottaa se satoa koko kesän. Ruohosipuli tuo mukavaa kesän tuntua ruokiin myös talvella, kun sitä on pakastanut talven varalle.

Kukkiva ruohosipuli Kuva: www.kokonpuutarha.fi

Kukkiva ruohosipuli Kuva: www.kokonpuutarha.fi

Kolme edellä mainittua ovat lähes pomminvarmoja talvesta selviytyjiä näillä leveysasteilla. Lisäksi on muutamia todennäköisiä selviytyjiä, joita tahtoisin kokeilla. Saksankirveli kasvaa pensasmaisena ja sopii monenlaisiin ruokiin. Mintut ovat ihanan raikkaita lisiä niin lampaalle kuin jälkiruokiinkin. Minttuja on montaa lajia, ja pakkohan sitä on kokeilla, josko jonkin niistä saisi talvehtimaankin Joutsassa. Rakuuna on yksi lempimausteistani, ja sitä aion kasvattaa joko yksi- tai monivuotisena, riippuen siitä kumpi onnistuu tilallamme. Luonnonyrteistä Nokkonen on yksi lempikasveistani, monikäyttöisyytensä ja terveellisyytensä takia. Toivottavasti saisin tilallemme myös pienen nokkospellon, jotta saisin kerättyä nokkosta pakkaseen talven varalle.

 

-Ansku

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *