Kevättä rinnassa

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Aika kuluu kovin nopeasti, kun talossa on pieniä lapsia. Vauva onkin jo puolivuotias ja talvikin on jo taittunut. Päivällä paistaa jopa aurinko. Nyt onkin aika suunnata ajatukset kohti tulevaa kesää ja tulevia viljelyksiä. Kyselin jo Rautakauppalasta (paikallinen palveleva rautakauppa, osa Rautanet-ketjua) mahdollisuudesta saada Blue Kongo-perunaa heiltä olkipaalikasvatuskokeiluani varten. He tekevät parhaansa, jottei minun tarvitsisi muualta kysellä tahtomaani perunalajiketta. Blue Kongohan on sinimaltoinen, jauhoinen peruna. Siniset kasvikset sisältävät paljon antioksidantteja, joten ne ovat hyvä tapa tuoda lisää ravinteikkuutta ruokavalioon. Perunankasvatuskokeilun lisäksi aiomme kesällä kasvattaa kurpitsoja, tomaatteja, kurkkua ja kenties yrttejä. Kokeilussa on myös paprika, mutta en tiedä edes itääkö mokoma, kun en mitenkään erityisesti ole käsitellyt ostamiani siemeniä. Meillä on myös jemmassa kaalien siemeniä menneiltä vuosilta ja ne lienee pakko laittaa kasvamaan, sillä monissa on päiväys mennyt jo parisen vuotta sitten.

Tomaattivalikoima

Tomaattivalikoima

Tomaateista minua kiinnostavat eniten erikoisemmat tomaatit, joita ei kaupasta saa. Nyt olen jo ostanut kahta eri päärynänmuotoista tomaattia ja ruskeaa kirsikkatomaattia. Lisäksi aiemmilta vuosilta on jäänyt paria tavallista tomaatti (moneymaker ja st. pierre) sekä punaista ja keltaista kirsikkatomaattia. Omasta mielestäni kirsikkatomaatit ovat parhaimpia, sillä ne ovat ihanan makeita ja maukkaita verrattuna isompiin lajitovereihinsa. Olisin tahtonut myös mustaa tomaattia, mutta Jyväskylän Plantagen oli tänä vuonna supistanut siemenvalikoimaansa huomattavasti. Pitää vielä katsoa, josko muista kaupoista löytyisi mielenkiintoisia erikoistomaatteja. Kaverini aikoo myös tilata omituisempia siemeniä AliExpressin (aasian amazon/eBay) kautta, mutta ne eivät kyllä tähän kasvukauteen ehdi kokeiluun. Kenties vuoden päästä sitten on violetteja tomaatteja kokeilussa.

Kurpitsavalikoima

Kurpitsavalikoima

Kurpitsat ovat perheemme kestosuosikki, sillä ne ovat helppoja kasvattaa, satoisia ja ruuanlaitossa erittäin monikäyttöisiä. Kuvassa on myskikurpitsaa, jättikurpitsaa, talvikurpitsaa sekä kahta eri kesäkurpitsaa. Lisäksi minulla on itse kerättynä Hokkaisokurpitsan siemeniä, katsotaan tuleeko niistä mitään, kun ovat kaupasta ostetusta kurpitsasta napsittuja. Nyt jo olevien kurpitsojen lisäksi tahtoisin öljykurpitsaa ja spagettikurpitsaa, sekä keltaista kesäkurpitsaa. Kurpitsoja ei tarvitse ihan vielä laittaa kasvamaan, joten puuttuvien lajikkeiden hankinnalla ei ole vielä kiire. Kurkkua laitamme sekä kasvihuoneeseen (joka rakennetaan ensimmäiseksi keväällä), että avomaalle, sillä avomaankurkun siemeniä jäi viime vuodelta reippaasti jäljelle.

Viime vuonna käytimme esikasvatukseen kookospohjaista kasvualustaa, joka oli Tokmannilla tarjouksessa. Se oli miellyttävän helppoa kuljettaa, sillä se oli kuivattu ja lisäämällä vettä saatiin pienestä palasta monta litraa käyttökelpoista kasvualustaa. Tänä vuonna siemenet laitetaan Biolanin vihermultaan, koska sitä jäi viime kesän parvekeistutuksista yli. Katsotaan, onko tämä kesä parempi kasveille kuin viimevuotinen kylmä ja märkä kesä. Toivotaan siis sopivasti sadetta ja lämpöä.

-Ansku

Facebooktwittergoogle_pluspinteresttumblr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *